Инструкции към мозъка

Ако ви кажа „Не мислете за розов слон!” или пък „Не се притеснявайте, тази година няма да има предколедно задръстване по пътищата” - много вероятно е в главата ви да изникне един огромен розов слон и доста спомени от минали задръствания, а дори и по-апокалиптични картинии с хиляди коли и розови слонове. Сега се замислете колко често сами си задаваме такива команди и се спускаме по мисловното надолнище. По време на НЛП обучението си един от т.нар. „А-ха” моменти за мен бе, когато разбрах, че всъщност мозъкът ни не изпълнява командата НЕ. Какво имам предвид? Когато формулираме мисъл или изречение съдържащо думичката НЕ, нашият мозък и първо си представя това, което не трябва да правим, чувстваме или мислим, и след това търси начин как да изпълни командата не. Накратко казано съобщенията, които изпращаме с думичката не действат точно обратното. Всички сме се чудили защо на едно дете като му кажеш „не пипай”, „не ходи там”, „не скачай в локвата” то прави точно обратното – Еврика!, защото неговото мозъче чува само това, което е след НЕ и го изпълнява.

Затова е добре да имате едно на ум, когато разговаряте на първо място със себе си, а след това и с децата, любимия, приятелите, колегите, какво съобщение всъщност отправяте и на къде насочвате мислите – вашите и на другите! Какво всъщност искате да се случи като краен резултат, например „Аз съм спокоен коледното пътуване”, „Моля те, заобиколи тази локва”, „Скъпи, карай по-бавно”

Това е и основната причина целите да се формулират положително. Мозъкът ни има нужда от ясна инстукция на къде да върви и каква картина да превърне в реалност. Говорете, мислете и си представяйте това, което искате на бъдете, направите или имате! Там където сме спряли вниманието си, там са и резултатите. Това продължаваме да създаваме в живота си.

Ето ви следното упражнение: огледайте се около вас и пребройте всички ЧЕРВЕНИ предмети. Готовили сте, преброихте ли ги? А сега ми кажете колко са сините предмети? Навярно сега си казвате: „Ами, аз нали гледах червените, как да кажа за сините?”

В живота виждаме и получаваме това, върху което сме фокусирали вниманието си. И това упражнение най-просто илюстрира този принцип. Ако гледаме на света като на ужасно място, изпълнено с гняв и липси, това е което всеки ден ще виждаме – ядосани хора, липса на място за паркиране, липса на време. Ако гледаме на света като на едно прекрасно място, пълно с изобилие на всяка крачка, ще забелязваме точно тези неща: усмивката продавача, красивото есенно листо, потенциалния клиент, слънчевия лъч зад сивия облак!

Ако искате да промените нещо в живота си в момента, започнете с тези две малки, но с огромни последствия, техники!

  • Формулирайте положително желанията си
  • Насочете вниманието си в посока на резултатите, в които се целите

С малки стъпки към големи промени!

Анета Йовева - Психолог