30 начина да подсилиш мозъка си

- Ученико, жив ли? - попитал мъдреца.

- Да, учительо! - отговорил ученикът.

- А, откъде знаеш?

Как разбираш, че си жив? Как раждаш нови идеи и мисли? Как се грижиш за „машинката“ в главата си, благодарение на която фантазиите се превръщат в реалност, картините оживяват и емоциите се раждат?

Там в мозъкът ни се крие ключът към всичко, което желаем: здраве, любов, успех, хармония! И тъй като него не го боли, си мислим, че всичко му е ок и няма нужда да му отделяме време, да го храним с полезни храни и да му осигуряваме разнообразие. Цената, която плащаме за това също е невидима, но в карайна сметка значима: липса на тонус, еднообразно ежедневие, различни медицински диагнози, системно неудовлетвореност, лошо настроение, живот, управляван от други хора, устройства или медии.

Животът, денят, мигът ти може да е друг ако всеки ден отреляш по малко време да направиш нещо ново, различно и дори леко предизвикателно. Ако се храниш и живееш осъзнато с последиците от това, което вкарваш в организма си. Ако обръщаш внимание на детайлите, които често пропускаме в забързаното ежедневие, а които имат толкова голямо влияние върху качеството на живота ни.

Грижата за мозъка ни е отплаща в пъти, тя е задължителна съставка за качествения и осъзнат живот. Предлагам ти списък, с нещата които аз правя, някои от тях всеки ден, други веднъж седмично, а трети, когато почувствам, че имам нужда от зареждане или отпускане. Приканвам те да започнеш с поне едно нещо от моите предложения, да добавяш всеки ден по още едно, а защо не и да си направиш свой още по-богат списък!

Редът е произволен, не по степен на важност. Всяко действие само по себе си е значимо и оказва влияние по един или друг начин върху здравето и тонуса ви!

Enjoy!

 

1. Медитирайте – медитацията успокоява мозъка, превключва от алфа на бета вълни. Засилва фокусът и представянето. Намалява стреса. Удължава живота на мозъка. Активира префонталния кортекс на мозъка – зоната отговорна за представянето и когнитивните способности.

 

2. Рисувайте – рисуването стимулира дясната половина на мозъка, отговаряща за креативносттаи абстрактното мислене. Засилва концентрацията и също действа успокояващо. Оцветяването въздейства като медитация. Рисувай на воля, каквото ти дойде на ум.

 

3. Спортувайте ( движете се ) - активният спорт оказва изключително благоприятно въздействие върху мозъка. Увеличава притока на кислород в него, което засилва функциите му. Детоксикира мозъка, като обира свободните радикали в него и удължава живота му.

 

4. Играйте на занимателни игри – всякакъв вид бордни игри, с карти или думи. Засилва се въображението, подобрява се паметта и се отделят хормони на щастието - серотонин, допамин.

 

5. Избягвайте газирани напитки и фаст фууд – съдържат натриев глутамат, чието консумиране води до пристрастяване. Разграждането му отнема огромно количество енергия и причинява на мозък т.нар. мозъчна мъгла. Без техния прием осигурявате спокойна и продуктивна биохимична среда за работа на мозъка си.

 

6. Правете дихателни упражнения – дълбокото дишане стимулира притока на кислород. Успокоява и концентрира. 15 мин дихателни техники на ден могат да подобрят значително концентрацията ви, нивата на стресовите хормони – кортизол, адреналин и норадренали, здравето ви като цяло.

 

7. Учете чужд език – особено след 50тата година. Ученето предизиква изграждането на нови невронни връзки, чрез способността на невропластичност на мозъка  Поддържа мозъка млад и бистър. Подобрява фукциите на зоната отговорна за речта.

 

8. Приемайте рибено масло – съставките му са буквално строителен материал за мозъчните клетки. Приемът му засилва фокуса и дейността на мозъка.

 

9. Смейте се - смехът предизвиква отделяне на ендорфин – хормонът отговорен за намаляне на болката и цялостното ни добро усещане. Смехът е естествена противоотрова на стреса. Гледайте комедии, забавлявайте се с приятели, разказвайте си вицове, смейте се като малко дете и увеличете нивото на ендорфин в тялото си.

 

10. Въвличайте се в дебати – интересен, полезен дебат пробужда мозъка и забързва мисловните му обороти. Вдъхновява нови творчески идеи. Спорете интелигентно, с уважение и любопитство към чуждото мнение, търсете различната гледна точка.

 

11. Консумирайте плодове и зеленчуци – те са богати на витамини и фибри, които подхранват клетките с необходимите им протеини.

 

12.Пийте вода – мозъкът ни е 80% вода, затова дори леката дехидратация може да повлияе на концентрацията, паметта и мисловният ви процес.

 

13. Променяйте /освежавайте средата си – офис, жилище. Купувайте си различни цветя, нов сервиз, нова декорация, сменете цвета на възглавниците, спалното бельо. Изхвърлете дрехите, които са ви омръзнали и си купете нови. Разнообразието държи мозъка жив!

 

14. Поставяйте си цели – за деня, за месеца, за годината. Те активират зони в мозъка свързани с вниманието, изпълнението и отделянето на допамин, който ви зарежда с добро настроенние и усещане за постижимост.

 

15. Слушайте музика – музиката влияе на дясната половина на мозъка и буквално променя структурата му. Проучвания сочат, че хорта които слушат музика са по-умни, по-интелигентни от тези, които не слушат : )

 

16. Избягвайте стреса – в малки количества може и да е от полза за мозъка ви, но просължителното отделяне на кортизол в големи количества убива мозъчни клетки и потиска функциите на мозъка. Не всяка ситуация в ежедневието заслужава вниманието и енергията, които й отделяте. Приоритизирайте и си дайте реална оценка дали това, над което се тормозите в момента ще е от значение след една гонина например!

 

17. Решавайте судоку, кръстословици, логически задачи. Запълвайте си свободното време с тях, вместо с новини, сериали или скролване в мрежата.

 

18. Четете книги – за ползата от четенето са изписани хиляди страници. За мен то е един живот на заем. Една споделяна съдба, една нова мисъл, един нов цвят в живота ми. Дори не ми се мисли, какво би представлявал живота без тях.

 

19. Хапвайте боровинки, орехи, броколи, риба, авокадо - всички те са пълни със съставки, които подсилават дейността и здравето на мозъка.

 

20. Изключете телевизора – отнема се вниманието ви, посяват се семена в подъзнанието ви, залиняват функциите ма мозъка, промива го. Телевизорът мисли вместо вас. Точка.

 

21. Запознавайте се с нови хора – бъдете любопитни за техния „свят“. Един човек е една цяла вселена беше казал някой и това си е самата истина. Вместо да разказвате за вас, слушайте неговата история, неговата представа за света. Някой ще е интересен, друг не, но никога не знаеш с какво може да те изненада една нова среща.

 

21. Разходете се – понякога сам, понякога с приятели. Особено когато ви е напрегнато, разходката е най-доброто решение, което може да направите. За предпочитане е сред природата, от която може да почерпите неограничена енергия, чист въздух, спокойствие и вдъхновение.

 

22. Редете пъзел, оцветявайте книжка – изключително популярни занимания напоследък, с доказан ефект върху вътрешното балансиране и спокойствие. Изборът е огромен, затова почнете с нещо малко и подходящо за вас.

 

23. Задавайте въпроси – поддържате мозъка във форма. Въпросът провокира мисленето. Разчупва философията и светогледа. Ако търсиш нов различен отговор, задай си различен въпрос!

 

24. Водете си дневник – писането, изваждането на мислите от главата носи яснота и спокойствие. С доказано терапевтичен ефект, воденето на дневник може и да разкрие някой ваш неподозиран талант!

 

25. Осигурете си пълноценен сън – хроничното недоспиване води до влошавне на паметта, нервност и трудна концентрация. Удобен матрак, въглавница и поне осем часа сън са задължителни за качествената почивка.

 

26. Пътувайте – посещавайте нови места, непознатото и новото събуждат мозъка ви от монотонното ежедневие и му действат като освежаващ душ. Всяко пътуване обогатява преживяванията и представата ви за света, разширява мирогледа ви и вдъхновява нови начинания.

 

27. Обичайте – любовта е най-високата вибрация, тя лекува, дава криле и надежда. Всеки миг изпълнен с критика и омраза е загубен. Използвайте времето си, за да обичате и да правите нещата, които обичате. Това е здраве и щастие.

 

28.Пийте по чаша червено вино – богато на антиоксиданти, които обират свободните радикали отделяни при изгарянето на кослорода.

 

29. Общувайте с любимите си хора – вместо да си предлеждате пощата и фейсбук през десет минути, поговорете с лююбимите си хора, прегърнете ги и почувствайте присъствието им.

 

30. Танцувайте – танцът е музика, движение, хармония, медитация, любов събрани в едно. Сами вкъщи, с група, сред природата – танцувайте. Танцът е магия! Насладете й се!

 

Това е от мен и помнете: само с четене не става, необходима е практика!

 

Анета Йовева - Психолог