Всичко, което трябва да знам за себе си, за да живея щастливо и успешно!

Живеем на една и съща планета, споделяме обща физиология и сетива, а водим различен живот!

Как така едни са щастливи и успешни, а други не?

Къде се намира ключът към всичко, за което мечтаем?

Дълго време съм търсила отговора на тези въпроси, като всеки любознателен и искащ нещо повече от живота човек. Хиляди прочетени страници, безброй часове обучения, разговори с колеги и клиенти ме отведоха до тази все още недокрай разгадана мистерия – човешкият мозък. Точно там се оказа, че се намира разликата между щастливите, уверени и успешни хора и тези, които не живеят в реалността, за която копнеят. А тя е много проста: първите са поели пълен контрол над мозъка си, над мислите, чувствата и действията си, а другите не.

Реалността, в която живеем е плод от нашия мозък. Всичките ни преживявания, усещания, мисли и допир със заобикалящата ни средата, са съхранени в него под формата на синаптични връзки. Цялата информация, която сме получили за света и за себе си, от ден едно на този свят до ден днешен, е запечата там под формата на мисловни и поведенчески модели. Често обаче точно тези модели са препядствието, което не ни позволява да се движим напред и да се развиваме в посоката, която желаем.

В процеса на растеж мозъкът ни възприема всичко, което види и чуе за истина и оформя представата си за света и нас самите. Думи като, „ти си красив, умен“, „ще успееш, стига да го пожелаеш“, „всичко е възможно“ или пък „не си достатъчно добър“, „не може да имаш всичко“, и т.н. се превръщат в градивен елемент на нашата личност. Представата, която те изграждат за нас, впоследствие насочва мислите, чувствата и поведението ни и създава живота, който живеем.

Човек може буквално да промени мозъка и живота си възприемайки нови навици, модели и представи.

Порастваме големи и решаваме, че искаме да живеем по друг начин. Искаме да вярваме в себе си, да сме смели, да сме щастливи, да работим това, което ни доставя удоволстивие, да изградим успешни връзки. Да, това е най-нормалното нещо на света. И да, това е възможно! В момента обаче, в който се опитаме да направим желаната промяна, познатите мисловни модели и действия ни връщат на същото място и тези наши желания ни се струват непосилни.

Всеки ден, когато виждаме едни и същи хора, вършим едни и същи неща, ходим на едни и същи места, гледаме едни и същи предмети, припомняме си спомени свързани със света, който познаваме, ние възпроизвеждаме едни и същи преживявания. Мислите, емоциите и поведението ни преминава на автопилот и така ден след ден продължаваме да живееем в една и съща реалност.

Ако не променим пътеките в мозъка си, чрез нови мисли, нови действия, срещи с нови хора, то миналото ни ще се превърне в наше бъдеще. Аз знам, че ти не искаш това, а искаш като мен нещо повече! С правилните инструменти и упражнения можем да превърнем мозъка си от наш враг в най-добрия си приятел и съюзник по пътя на промяната. Мозъкът може да обича познатото и безопасното, но същевремено е способен да роди най-необкновената идея и да насочи всички свои ресурси, за да я превърне в реалност.

За да живеем живота, който искаме,
да имаме, правим и бъдем това, което искаме,
трябва да поемем контрол над мозъка си.

 Всичко от което се нуждаем, за да бъдем щастливи и успешни се намира в нас. В безкрайния потенциал на нашия мозък се крие ключът към мечтаното бъдеще. Той е в основата на нашата личност, на характера ни, на всяко решение, което вземаме. Мозъкът участва буквално във всичко, което мислим, чувстваме и правим. В него живеят нашите страхове, ограничения и демони, но с тях съжителстват и най-верните ни съюзници – вярата, стремежът и мечтите за едно различно бъдеще.

Мозъкът се променя през целия ни живот. Обновява се и се препрограмира с всяко ново преживяване и информация. Той е изключително пластичен и щом осъзнаем кои мисловни и поведенчески модели ни ограничават, ни дава възможност да ги заменим с такива, които ще работят в наша полза. Във всеки един момент може да изберем посоката на мислите си, да повярваме на други думи, да говорим по различен начин за и на себе си, и да създадем нови невронни връзки, които да ни отведат до желаната от нас цел! В това се крие уникалнният потенциал на човешния мозък!

Познавайки как работи мозъка ти ще можеш:

  • да разбираш по-лесно себе си и хората около теб
  • да общуваш ефективно с партньора, детето, колегата си
  • да изградиш здрави лични и професионални връзки
  • да се подготвиш успешно за важна среща, презентация, представяне
  • да усвоиш нови, полезни и градивни за теб навици
  • да постигаш целите, които си си набелязал
  • да владееш и управляваш емоциите си
  • да създадеш обстоятелствата, за които мечтаеш в живота си.
Всеки има право да осъществи мечтите си, а познанието и умението да управляваш мозъка си, прави това възможно. 


Не губи и миг от живота си в рутина и автопилот.

Обади се и започни своя нов, прекрасен живот сега!