Мъжкият мозък

Сега, представете си една огромна секция, с хиляди чекмеджета. Чекмедже за колата, за работата, за футбол, за приятелите, за ските, за жената, за децата, дори и за прахосмукачката, там някъде най-отдолу. Мъже не се обиждайте, но точно това представлява вашият мозък. Познато ли ви е това: когато отворите едно чекмедже обсъждате САМО и ЕДИНСТВЕНО темата от това чекмедже. Ако жената или детето до вас ви питат какво е станало с колата, а вие в това време гледате Формулата, отговаряте така: „Аааа, какво ми говориш, не те чувам, после ще ти отговоря, сега гледам.“

И така, за да преминете на друга тема трябва да затворите едното чекмедже и да отворите друго. О, пропуснах да спомена двете по-специални чекмеджета – това за правене на нищо ( нещо, на което единствено мъжкият мозък е способен, а именно да не мисли и да не прави нищо, за неопределено време) и другото за секса, то по-скоро прилича на огромен двукрилен гардероб, а не на чекмедже, но това няма нищо лошо – природа, в крайна сметка така е оцелял човешкият вид : )

Женският мозък, за сравнение, представлява безкрайна мрежа от жици, светещи едновременно, в различни цветове и различни посоки, в която всичко е свързано с всичко. Жената може да шофира, да храни детето с другата ръка, да уговаря с безкрайни детайли лятната почивка и да си мисли какво трябва да напазарува за вечеря. Женският мозък никога не спира да работи, ама никога.

Освен прословутите десет процента, с които мъжкият мозък е по-голям от женския, (които по никакъв начин не оказват влияние на функциите и капацитета на мозъка, доказано! ), основната разлика между тях се крие в думата ХОРМОН. Тестостерон и вазопресин, при мъжкия и естроген и окситоцин, при женския. Хормоните са това, което правят мъжът мъж, а жената жена. Те активират специфичните мозъчни вериги, необходими за типичното мъжко мислене и поведение.

Момичета, всеки път когато мъжът се заглежда – не виновен той, а тестостеронът, всеки път когато налита на бой, за да защити своята или вашата чест – виновен е тестостеронът, всеки път когато се бори за място в йерархията – отново е тестостеронът. Освен, че го превръща в мъж, тестостеронът ръководи почти изцяло и поведението и реакциите му. Хормоните са отговорни за изграждането на неврални вериги отговорни за типичното мъжко поведение. Реалност напълно различна от женската. Мъжките мозъци виждат, чуват, предусещат и преценяват чувствата на другите по свои, специфични начини. Двата пола могат да стигнат до едно и също заключение, да изпълняват едни и същи дейности и задачи, но по различни мозъчни пътеки.

Да вземем например решаването на проблеми. Идва момента за плюсовете :) Мъжкият мозък е изключителна машина за решаване на проблеми. В проблемна ситуация той задейства т.нар. Когнитивна/мисловна емпатия. За него е важно да се реши проблема, а не да анализира, разбира и преживява. За разлика от жените, при които се задейства емоционалната емпатия. Те имат нужда да се почувстват чути и разбрани и на по-късен етап сами да намерят начин да се справят. Жената иска всичко да си каже, а мъжът иска да реши проблема и да я спаси. Мъжкият мозък не е създаден да тъне в терзания, веднъж идентифицирал емоцията се прехвърля в когнитивния център и започва да търси решение. Това не означава, че не го е грижа. Решението на проблемите ти е начинът, по който той го прави. Един и същи проблем, еднакво решение, различен подход.

В мъжкия мозък центърът отговорен за обработка на пространствената информация е по-голям, затова се справя по-добре с ориентация и местоположение. Мъжете също така имат по-големи мозъчни центрове за мускулна активност и движение. Мозъчните им вериги, свързани със закрилата на близките и защитата на територията, са хормонално готови да се задействат още от пубертета. Те са готови да излязат на бой във всеки миг.

Социалното положение и мястото в йерархията са от дълбоко значение за мъжа. Той обича да бъде следван и почитан, за това което прави. Мъжете знаят какво се очаква от тях – да са силни, смели и независими. Те обаче са преди всичко човешки същества и също копнеят за близост, нежност и обич. Потискането на тези изконни емоции понякога избива в агресивни модели на поведение. Културата и възпитанието, заобикалящата среда и поведението играят силна роля в прекрояваето на мозъците им. 

Да разбереш света, в който живее другия пол не е лесна задача, но не невъзможна. Необходимо е желание и приемане. Жени, не се сърдете на мъжете, когато бързат да ви предложат решение на проблема, за който му разказвате, ( а аз знам, че вие просто искате да споделите, да си кажете това, което ви тежи на душата ), когато не ви слушат и си гледат Формулата или мача от С група на китайската футболна лига, когато окото им шари по нечии пищни форми или пък когато скачат на бой, ако някой леко и несъзнателно ги е засякъл на улицата, следващия път може да ви спасят от съблезъб тигър, знаете ли? Това е в природата им. В това е чарът им. Това ги прави мъже! Опитайте се да приемете и разберете мъжкия свят. Усмихвайте се по-често, мъжете обожават тази гледка!

А, за вас мъже, надявам се това познание да ви помогне да разберете и обуздаете уникалната сила на мозъка си, да ръководите импулсите си, вместо просто принудително да ги следвате. Благодарим ви, че те до нас и понасяте високото напрежение на непресттано работещия ни мозък!

 

 Анета Йовева - Психолог