Женският мозък

Ако трябва да опишем жената с една дума, то тя ще е думата Емоция! Смях, щастие, сълзи, драма, решимост, колебание, мотивация и какво ли още не могат да преминат през женският мозък в рамките на само един час!

Ако мозъкът е машина за търсене на смисъл, то при жената то е и машина за специални ефекти. Момичетата се раждат с интерес към изразяването на чувства. Стотици хиляди невронни мрежи, светкащи едновременно, се грижат да разкодират изражението на човека срещу тях, неговото поведение или реч. Женският мозък успява да забележи дори и най-финните емоционални изражения на лицата на своите събеседници. 

Общуването е начин за оцеляване при жената. Мозъчният център за говорене и слушане на жените е с единадесет процента по-голям от този на мъжете. Жената може да говори с часове. Това е нейният начин да се успокои, да намери решение и да продължи напред. Програмирани сме да поддържаме социлна хармония и емпатия. Разговорът не винаги е зов за помощ, както на секундата го възприема мъжът, а програма за сближаване, за отпускане. Женският мозък има нужда да се почувства чут и разбран. Той може сам да се справи с предизвикателствата на деня, но му е необходима подкрепяща среда. Затова мъже, когато жената ви говори просто я слушайте, дайте й съвет само ако е поискан. Гаранция, че всичко ще приключи във ваш интерес.

Светът на жената се влияе в огромна степен от хормоните, които я правят такава – естроген и прогестерон. Те оказват влияние върху всеки етап от развитието и фокуса й - кога да търси воя любим, кога да бъде грижовна майка, кога да се наслаждава на живота, кога да се отдаде на професията. Във всеки хормонален етап тези два хормона, заедно с окситоцина подсилват неврологични връзки, от които произтичат различни мисли, чувства и интереси. Затова може да се каже, че женският свят не е така стабилен и постоянен като мъжкия, ръководен основно от тестостерона. Естрогенът (приятел на допамина, серотонина, ацетилхолина и норепинефрина– мозъчни вещества на щастието) и прогестеронът (сестра на естрогена), менят количеството през месеца и влияят на настоението и поведението й. Не е нужно да сте невроспециалист, за да познаете онзи поглед, който казва "имам нужда от шоколаааад" или "каквото и да ми говориш все не е това, което искам да чуя", а само няколко дни по-късно до вас да стои най-сладкото ангелче!

Женският мозък е необятна вселена, в която движението на мислите никога не спира. Хиляди задачи, планове, колебания, идеи се разминават на косъм едини от други. Може да прилича на хаос, но всъщност е една перфектно функционираща система. Да разговаряш с детето за предстоящото контролно, да храниш другото, да готвиш, планираш следобедния пазар и зимната почивка едновременно е най-нормалното нещо за женският мозък. В допълнение на този безкрай идва интуицията, така присъща на женската природа. Понякога внася вмут в действията ни, но по-често ни помага да стигнем по-пряко до крайната си цел.

Как бих могла да пропусна любимите си мозъчни центрове - тези за обучвки и чанти, съпътствани от любимата фраза на всеки мъж "Скъпи, точно такива нямам." И това е самата истина от първо лице. Женското око (неизменно свързано с мозъка) няма насищане за красивата, спираща дъха и мисълта, обувка или чанта. 

И ще завърша с картата слот за допълнителна памет. Търсиш ли подробен преразказ попитай някоя жена. Тя ще ти разкаже в  абсолютни детайли всичко за дадена случка, докато мъжът ще помни, че е имало случка. Първата среща, първата целувка, първата годишнина, първата караница, първият букет и всичко първо, второ, че и трето се съхранява грижливо в женската памет. 

Мъжете също имат такава допълнителна слот карта, но за секс. Като стана дума за секс важно е да се отбележи, че жената преминава към секс, когато изключи мозъка си, което е доста трудна задача за един женски мозък. Затова тя се нуждае от по-дълго предразполагане, в сравнение с мъжа. Мисля, че д-р Джон Грей, автор на "Жените са от Венера, мъжете от Марс", беше казал, че любовната игра за жената обхваща всичко, което й се случва 24 часа преди секс.

Тези разлики в мозъчните структури отразяват и разликите във възприятията на жените и мъжете. От всичко, което казах може да се стори, че с този сложен мозък няма оправия, но всъщност не точно така. Жените обичат да ги слушат, да им отделят внимание и да се чувтват единствени и уникални за човека до себе си. Толкова е просто. ! Успех!!!

 

Анета Йовева - Психолог