Човек не намира, а създава себе си!

„Незнам какво ми се прави, не съм удовлетворен от живота си. Не се чувствам добре. Изгубих се. Искам да се намеря.“ Често чувам тези думи „на диванчето“, както казва една клиентка.

Това е може би причина номер едно, която води хората при мен. Затова реших да напиша тази статия за теб, който не се чувстваш добре и всеки ден се чудиш къде се намираш и как да продължиш. Питаш се какво да правиш? Как да намериш себе си?

Е, сигурно ще те изненадам като ти кажа следното:

Човек не губи себе си.

Човек не намира себе си.

Човек СЪЗДАВА себе си.

 Ти не си изгубил нищо, а душата и сърцето ти подсказват, че е време за промяна. Време е за нова реалност, нови преживявания, нови емоции. Време е като змията да смениш кожата си, за да порастеш.

До този момент може би си човека, който родителите или средата са решили да бъдеш, но сега е настъпил моментът сам да вземеш решение за себе си. Време е да се научиш сам, съзнателно, да формираш себе си. Да се превърнеш в човека, който ще сбъдне мечтите ти, ще привлече желаната половинка, ще извика късмета при себе си, ще се радва на живота, ще изглежда добре, ще се грижи за здравето си!

На човек е дадена най-голямата свобода - свободата да избира. Той може да избере сам какво да мисли, как да се чувства, как да реагира. Той може да избере сам кой да бъде!

Ти можеш да създадеш такова „себе си“, което да те кара да се чувстваш добре, да върши чудеса, да сбъдне мечтите ти! Винаги може да подобриш себе си, да оставиш старите неработещи убеждения и представи и да изградиш нови.

Защо обаче се чувстваш зле в такъв момент, вместо да запретнеш ръкави и да действаш?

Причините са две:

Първата – незнаеш какво търсиш!

Изгубил си себе си. А какво означава „себе си“ ? Незнам е отговорът, който първосигнално човек изстрелва. Как тогава ще намериш нещо, което незнаеш какво е? Шансовете за успех са ти близо до нулата, а това води до усещането за безсилие, което те кара да се чувстваш зле.

Можеш да намери нещо само ако знаеш какво е то. Ясната предсрава, за това което търсиш спомага бързото му откриване. Как ще знаеш кога си се намерил без да имаш ясна представа за въпросното „себе си“?

 Втората - това, че се чувстваш зле блокира самия процес на промяна!

Не съм срещнала досега човек да е загубил нещо и да се чувства добре. Още повече, самото споменаване на думата „губя“ е сигнал за мозъка ти за негативна емоция. Едва ли имаш спомен с главата си, в който да си изгубил нещо и да си се чувствал превъзходно. Това е програмата губя – чувствам се зле. И така влизаш в един омагьосан кръг – незнаеш какво търсиш, чувстваш се зле, не правиш нищо по въпроса и продължаващ да си мислиш, че си изгубил нещо, да го търсиш и да се чувтваш зле.

 СТОП

Помниш ли? Не е необходимо да намираш нищо! Необходимо е да създадеш себе си!

Време е да направиш избор кой искаш да бъдеш!

Отдели си време за себе си. Седни на тихо и спокойно място. Вземи си лист и химикалка. Вдишай и издишай дълбоко няколко пъти. Затвори очи и си представи твоята версия на човека, в който искаш да се превърнеш. Отговори си писмено на следните въпроси:

 

Какъв човек искам да бъда?

 

Как мисли, говори, действа той?

Какво иска да създаде в живота си?

С какво се занимава? Какво чете?

 

Какво е обкръжението му?

Как изглежда външно?

Как се чувства той?

 

Готов ли си с отговорите? Сега е време да действаш.

 Кое е първото нещо, което може да направиш, за да създадеш този „себе си“?

Направи го още днес. Направи го утре, прави го всеки ден, докато не се превърне в навик. После избери друго действие и продължавай смело напред и помни:

 

Твоята личност формира твоята реалност.

Ако искаш нова реалност ще трябра да създадеш нова личност!

 

Анета Йовева - Психолог